Η παραγωγή ελαιόλαδου επανέρχεται στο φυσιολογικό
Στην «κλιματική αλλαγή» απέδωσαν τη μείωση της παραγωγής τα τελευταία χρόνια, αλλά όχι την τωρινή αύξηση
Τα περασμένα δύο χρόνια η παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου ήταν μειωμένη. Σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα, αυτό οφείλεται στην «κλιματική αλλαγή». Να ένα σχετικά πρόσφατο:
Οι πολλαπλές εκρήξεις τιμών που σημειώνονται στο ελαιόλαδο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν βυθίσει τις πωλήσεις στην καρδιά της Μεσογείου…
…η κλιματική αλλαγή ανατρέπει τη συγκομιδή, προκαλώντας την προαναφερθείσα εκτίναξη των τιμών της βασικής μεσογειακής διατροφής.
Όπως συνήθως συμβαίνει όταν ένα άρθρο προσπαθεί να αποδώσει ένα οποιοδήποτε συμβάν στην κλιματική αλλαγή, δεν βγαίνει και πολύ νόημα. Όταν το άρθρο λέει ότι έχουν βυθιστεί οι πωλήσεις, εννοεί ότι το ελαιόλαδο μένει απούλητο; Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε γιατί η τιμή είναι τόσο ψηλά; Αν η αύξηση της τιμής οφείλεται στη μείωση της παραγωγής, τότε γιατί το άρθρο λέει ότι βυθίζονται οι πωλήσεις; Φυσικά αν δεν έχεις προϊόν να πουλήσεις τότε οι πράγματι οι πωλήσεις βυθίζονται, ποτέ όμως δεν χρησιμοποιούμε τη φράση σ’ αυτή την περίπτωση. Όμως σε μεγάλη βαθμό έτσι είναι η δημοσιογραφία σήμερα: ρίχνω λίγη μείωση της παραγωγής, λίγη αύξηση των τιμών και λίγη κλιματική αλλαγή σ’ ένα μπωλ, ανακατεύω καλά, και δημοσιεύω το αποτέλεσμα.
Αυτό το άρθρο δεν είναι μεμονωμένο. Αν ψάξετε στο δίκτυο για «ελαιόλαδο κλιματική αλλαγή» θα βρείτε πάρα πολλά. Τα ίδια είχαν γράψει και για το κακάο.
Πάντως είναι αλήθεια ότι τα τελευταία λίγα χρόνια η παγκόσμια παραγωγή ήταν μειωμένη. Διαβάζουμε όμως ότι για το 2024-2025 «η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται—εκτός καταστροφικού συγκλονιστικού απροόπτου της τελευταίας στιγμής—να επανέλθει στα φυσιολογικά της επίπεδα». (Το ελαιόλαδο παράγεται κυρίως Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο, και παρατηρώντας την ανθοφορία μπορούν να γίνουν σχετικά ασφαλείς εκτιμήσεις αρκετούς μήνες νωρίτερα.)
Αν η παραγωγή ελαιόλαδου έπεσε λόγω της «κλιματικής αλλαγής», γιατί τώρα επανέρχεται στα φυσιολογικά της επίπεδα; Είναι η «κλιματική αλλαγή» υπεύθυνη και γι’ αυτό; Γιατί τότε δεν υπάρχουν δημοσιεύματα που να λένε ότι η παραγωγή ελαιόλαδου αυξάνεται λόγω της «κλιματικής αλλαγής»;