Πολύς λόγος έχει γίνει, και ακόμα γίνεται, για την «πρωτοφανή» βροχή που έριξε στη Ζαγορά Πηλίου στις 5 Σεπτεμβρίου 2023. Λέγεται πως ήταν 760 χιλιοστά σε 24 ώρες, σπάζοντας υποτίθεται το προηγούμενο πανελλήνιο ρεκόρ, που λέγεται πως ήταν 645 χιλιοστά, στην Παλική Κεφαλληνίας το 2020. (Αν σας μπερδεύει η μονάδα μέτρησης «χιλιοστά» μπορείτε να τα σκέφτεστε ως λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο—είναι ακριβώς το ίδιο.)
Ας υποθέσουμε προς στιγμήν ότι στην Κεφαλονιά είχαν όντως μετρηθεί 645 χιλιοστά το 2020, και πως αυτά ήταν πανελλήνιο ρεκόρ. Δεν θα είχε γίνει θέμα στις ειδήσεις; Έψαξα στο διαδίκτυο, περιορίζοντας το χρόνο της αναζήτησης σε άρθρα που γράφτηκαν πριν από το Σεπτέμβριο του 2023, και καμιά σχετική πληροφορία δεν βρίσκω. Αυτά τα 645 χιλιοστά εμφανίζονται ξαφνικά στην επικαιρότητα μετά τη φετινή βροχή στη Ζαγορά.
Δεύτερον, μια παρόμοια βροχόπτωση είχε γίνει στη Ζαγορά στις 5 Νοεμβρίου 1986 (ευχαριστώ το Θεόδωρο Κολυδά γι’ αυτή την πληροφορία):
Ο δημοσιογράφος αναφέρει (23:17) ότι «μόνο από την προχθεσινή βροχή, το ύψος της βροχόπτωσης στη Ζαγορά έφτασε τα 840 χιλιοστά». Δεν ξέρουμε πού βρήκε τα δεδομένα, υποθέτουμε όμως ότι, για να το λέει, θα υπήρχε στη Ζαγορά κάποιος μετεωρολογικός σταθμός. Δυστυχώς, αν δεν έχουμε πρόσβαση στην πρωτογενή πληροφορία, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον ισχυρισμό του δημοσιογράφου—αν και εκτιμώ το ότι διαβάζει την πληροφορία από ένα χαρτί, απολογούμενος για το ότι δεν καταλαβαίνει ακριβώς τι σημαίνει αυτό. Πάντως όποιος θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με τις βροχοπτώσεις στη Ζαγορά θα πρέπει να δώσει σημασία σ’ αυτή τη μαρτυρία και να το ψάξει περαιτέρω, και όχι να ασχολείται με τα «πανελλήνια ρεκόρ», λες και οι μετρήσεις βροχοπτώσεων είναι αθλητικοί αγώνες.
Σαν να μην έφταναν αυτά, υπάρχει μια τάση τα 760 χιλιοστά να γίνουν 1096. Δύο φορές σε σημερινό άρθρο, αναφέρεται ότι «το ύψος βροχής μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο έφτασε τα 1096 χιλιοστά».
Αυτό δεν ισχύει. 1096 χιλιοστά φέρεται να ήταν η συνολική βροχόπτωση τεσσάρων ημερών, όχι ενός εικοσιτετραώρου.
Ο προσεκτικός αναγνώστης θα έχει παρατηρήσει ότι διατυπώνω με τρόπο που δείχνει ότι δεν δέχομαι αβασάνιστα καμιά μέτρηση. Για παράδειγμα, τα 760/1096 χιλιοστά μετρήθηκαν από σταθμό του meteo.gr. Οι αισθητήρες που χρησιμοποιούν αυτοί οι σταθμοί είναι από τους φθηνότερους της αγοράς και προορίζονται κυρίως για ερασιτέχνες, ενώ μεγάλη σημασία έχει η συντήρηση και η τοποθέτησή τους. Όλα αυτά μαζί μπορεί να κάνουν εκατοντάδες χιλιοστά διαφορά.
Χωρίς αμφιβολία, η πρόσφατη βροχόπτωση στη Ζαγορά ήταν πολύ σημαντικό ακραίο επεισόδιο. Ακριβώς γι’ αυτό πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα και όχι πετώντας τυχαία νούμερα.