Το πιο θερμό έτος
Ο καιρός στην Ελλάδα παραμένει φυσιολογικός. Οι πρώτες μέρες του Νοεμβρίου ήταν λίγο ζεστές. Δεν ήταν όμως για κοντομάνικο, εκτός ίσως από μερικά ηλιόλουστα μεσημέρια στην Αθήνα, ενώ τα βράδια ήταν χρήσιμη και μια ζακετούλα. Σήμερα στην Αθήνα συννέφιασε και ψιχάλισε. Κανονικός φθινοπωρινός καιρός.
Το σημερινό άρθρο της Καθημερινής για την κλιματική αλλαγή έχει εξέχουσα θέση—κρίνοντας από το μέγεθος των χαρακτήρων του τίτλου και τη θέση του στην πρώτη σελίδα, είναι το δεύτερο άρθρο μετά από ένα που αναφέρεται στην πιθανή επικείμενη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Το κύριο μέρος του άρθρου πιάνει όλη τη σελίδα 3 της εφημερίδας, και πρόκειται για ένα τεράστιο συνονθύλευμα ισχυρισμών. Μιλάει για κουνούπια, πυρκαγιές, ζέστη, ρεκόρ, προβλέψεις, για τον καιρό στο Ιράκ, τον καιρό στο Ιράν, τον καιρό στη Συρία, τον καιρό στη Βραζιλία, και πάρα πολλά ακόμα. Για καθέναν από αυτούς τους ισχυρισμούς θα μπορούσαμε να γράψουμε ολόκληρο άρθρο. Για να αναλύσουμε ολόκληρο το άρθρο της εφημερίδας θα έπρεπε να γράψουμε βιβλίο. Έτσι θα σταθώ μόνο σ’ αυτά που γράφει η πρώτη σελίδα, που είναι ήδη πάρα πολλά.
Ξεκινάμε από τον τίτλο. «Το πιο θερμό έτος στην Ιστορία». Τι εννοεί όταν λέει «ιστορία»; Εννοεί την ιστορία του πλανήτη, δηλαδή περίπου 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια; Την ιστορία της ανθρωπότητας, δηλαδή περίπου 200 χιλιάδες χρόνια; Την περίοδο που οι ιστορικοί ονομάζουν «ιστορία», δηλαδή ας πούμε τρεις χιλιάδες χρόνια; Και γιατί η «Ιστορία» είναι με κεφαλαίο ιώτα; Διαβάζοντας το σώμα του άρθρου καταλαβαίνουμε ότι εννοεί «από τότε που υπάρχουν αρκετές μετρήσεις για να βγάλουμε μέσο όρο του πλανήτη». Εξακολουθώ να μην ξέρω από πότε είναι αυτό. Πιθανόν γύρω στο 1980, αλλά το λέω με κάθε επιφύλαξη. Πάντως το έτος δεν έχει τελειώσει ακόμα, οπότε θα έπρεπε αυτή τη συζήτηση να την κάνουμε τον Ιανουάριο, όμως αυτό είναι λεπτομέρεια.
Πάμε στον υπότιτλο. «Νέο ρεκόρ και τον Οκτώβριο». Αν και η εφημερίδα δεν εξηγεί τι εννοεί, πράγματι κυκλοφορεί στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι ο Οκτώβριος του 2023 ήταν ο θερμότερος, σαν μέσος όρος πλανήτη, από τότε που υπάρχουν επαρκείς μετρήσεις, δηλαδή νομίζω από το 1980. Έχω τις αμφιβολίες μου γι’ αυτές τις εκτιμήσεις, και τους λόγους τους έχω αναφέρει πριν από 14 χρόνια. Ακόμα όμως κι αν θεωρήσουμε τις εκτιμήσεις σωστές, το να είναι ένας Οκτώβριος ή ένα έτος το θερμότερο ή το ψυχρότερο μιας πεντηκονταετίας δεν είναι κάτι το τρομερό.
Συνεχίζουμε με τον υπότιτλο. «Δυσοίωνες προβλέψεις των επιστημόνων». Το σωστό θα ήταν «Δυσοίωνες προβλέψεις επιστημόνων».
Στο κύριο μέρος του άρθρου μιλάει για πρωτόγνωρη ζέστη στην Ελλάδα, κουνούπια, και πυρκαγιές. Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν ισχύει. Για τα κουνούπια έγραψα προχθές. Για τις πυρκαγιές έγραψα χθες. Για την υποτιθέμενη πρωτόγνωρη ζέστη δεν ξέρω πού το στηρίζουν, όμως το χθεσινό της άρθρο φαίνεται να δείχνει ότι μόνο σε πέντε από τις 75 περιφερειακές ενότητες της χώρας είχε ασυνήθιστη ζέστη.
Τέλος, η λεζάντα της φωτογραφίας αναφέρει ότι στη Βραζιλία έχει ξηρασία, και πως μια τέτοια ξηρασία είχε ξανασυμβεί το 1902. Αφού είχε ξανασυμβεί το 1902, προφανώς δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο.
Πριν φύγω, θέλω να παρατηρήσω ότι σε όλα τα πράγματα που πυροβολάει το άρθρο ως δήθεν απόδειξη κλιματικής κρίσης, υπάρχει κάτι που λάμπει δια της απουσίας του. Δεν αναφέρει τίποτε απολύτως για τους πάγους στο βόρειο πόλο. Αφήνω την διερεύνηση αυτού του μυστηρίου σαν άσκηση στον αναγνώστη.