Τα ενεργειακά μυστικά πίσω απ' τους αριθμούς
Η Σουηδία χρησιμοποιεί μόνο 30% ορυκτά καύσιμα. Τι σημαίνει αυτό;
Σε χθεσινό άρθρο εφημερίδας είδα το παρακάτω διάγραμμα:
Δείχνει ότι το 82.2% της παραγόμενης ενέργειας στην Ελλάδα είναι από ορυκτά καύσιμα, λίγο πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ και πολύ πιο πάνω από τη Σουηδία, που έχει 31.7%.
Έγραψα το «παραγόμενης» με bold, γιατί πιο πολλή σημασία έχει η καταναλισκώμενη ενέργεια. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, δεν παράγουμε καθόλου ενέργεια από πυρηνικά, όμως εισάγουμε από τη Βουλγαρία ρεύμα που παράγεται από πυρηνικά.
Ας αφήσουμε όμως αυτή τη λεπτομέρεια κατά μέρος και πάμε να δούμε τι συμβαίνει στη Σουηδία. Τι σκέφτεστε βλέποντας το παραπάνω διάγραμμα, το οποίο μάλιστα βρίσκεται σ’ ένα άρθρο που περιέχει τρεις φορές (στο web, πέντε φορές στην έντυπη έκδοση) τη φράση «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας»; Θα σκεφτείτε μάλλον πως οι Σουηδοί είναι πολύ μπροστά, πως έχουν γεμίσει τη χώρα ανεμογεννήτριες, και πως αυτά που έχω γράψει στα προηγούμενα λίγα άρθρα μου για το ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν πολύ οι ανεμογεννήτριες στο ενεργειακό μίγμα αποδεικνύονται λάθος.
Για να δούμε όμως ποια είναι η πραγματικότητα. Η παραγόμενη ενέργεια στη Σουηδία το 2021 είχε ως εξής:
Βιομάζα 27%
Ορυκτά καύσιμα 27%
Πυρηνικά 27%
Υδροηλεκτρικά 13%
Αιολικά 5%
Αυτά τα δεδομένα τα βρήκα σε ένα εξελάκι της Σουηδικής υπηρεσίας ενέργειας (στο 1.2). Δεν ξέρω γιατί εγώ βγάζω τα ορυκτά καύσιμα 27% ενώ το γράφημα της εφημερίδας τα βγάζει 32%. Η γενική εικόνα είναι πάντως αυτή. Παρόμοια εικόνα θα δείτε, αν το ψάξετε, για τη Φινλανδία και τη Γαλλία.
Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από την πρώτη εντύπωση. Κι αν πάλι έλεγαν, όπως λένε συχνά, κάτι σαν «η Σουηδία παράγει το 45% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες», κι αυτό λάθος εντύπωση δίνει, γιατί άλλο πράγμα είναι η βιομάζα, άλλο είναι τα υδροηλεκτρικά, άλλο είναι τα αιολικά, και άλλο τα ηλιακά. Ακριβώς για να μη δίνουμε λάθος εντυπώσεις αποφεύγω να χρησιμοποιώ τον όρο «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».