Σήμερα, σε επιφανή θέση στην πρώτη σελίδα, η Καθημερινή ασχολείται με το πώς η Δήλος απειλείται από την κλιματική αλλαγή λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.
Εντούτοις το ίδιο το άρθρο σε κάποιο σημείο εκφράζει αμφιβολίες (δικιά μου η έμφαση):
επικίνδυνη άνοδο της στάθμης της θάλασσας (που ενδεικτικά έχει φέρει το λεγόμενο «κτίριο με τον λουτήρα» σχεδόν μέσα στη θάλασσα και η οποία είναι πάντως και γεωλογικό φαινόμενο)
Δεν χρειάζεται όμως να μιλάμε με εικασίες. Στο https://psmsl.org/data/obtaining/map.html μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε πολλούς παλιρροιογράφους ανά τον κόσμο. Ο πλησιέστερος στη Δήλο είναι της Σύρου, και τα δεδομένα δείχνουν ότι, από το 1969 ως σήμερα, η στάθμη της θάλασσας έχει διακύμανση περίπου μισού μέτρου, και η μέση τιμή της είναι περίπου σταθερή—ίσως και πτωτική:
Όσο για τα υπόλοιπα που γράφει το άρθρο, δεν βγάζουν πολύ νόημα. Τα αρχαία της Δήλου είναι ευάλωτα λέει στα καιρικά φαινόμενα. Φυσικά και είναι ευάλωτα. Τι ακριβώς περιμένουμε; Να πέφτουν πάνω τους οι βροχές και οι καταιγίδες αιώνων και να μην παθαίνουν τίποτε; Τι σχέση έχει αυτό με την υποτιθέμενη κλιματική αλλαγή; Λέει ακόμα ότι ένας λέων της Δήλου που μεταφέρθηκε στη Βενετία πριν λίγους αιώνες έχει φθαρεί πολύ λιγότερο από τους λέοντες που παραμένουν στη Δήλο, παρόλο που είναι εκτεθειμένος στο θαλασσινό αέρα. Πού θέλει να καταλήξει ο αρθρογράφος; Διερεύνησε ότι η ακριβής θέση στην οποία έχει τοποθετηθεί ο λέοντας της Βενετίας είναι ίδια με τις θέσεις των λεόντων της Δήλου ως προς τις βροχές, τις θερμοκρασίες, τον ήλιο και τα μελτέμια, και επομένως το μόνο που κάνει διαφορά είναι η κλιματική αλλαγή; Η κλιματική αλλαγή έχει τοπικό χαρακτήρα; Έχει χτυπήσει τη Δήλο, αλλά έχει αφήσει ανεπηρέαστη τη Βενετία;
Περιγράφω την κατάσταση στο παρακάτω video
https://youtu.be/1kgYv2j8Ij4?t=627
10:27 έως 14:10