Οι ανεμογεννήτριες παράγουν ενέργεια όποτε θέλουν αυτές και όχι όταν τη χρειαζόμαστε. Η οικονομία μας δεν επιτρέπει ο σταθμός φόρτισης να λέει «δεν μπορείτε να φορτίσετε τώρα το αυτοκίνητό σας γιατί δεν φυσάει». Στην πραγματικότητα, καμιά οικονομία δεν το επέτρεπε αυτό. Το άλεσμα του σιταριού μπορούσε να περιμένει, αλλά για να μαγειρέψεις, να ζεστάνεις το σπίτι και να μεταφέρεις πράγματα ή να οργώσεις το χωράφι χρειαζόταν κάτι πιο αξιόπιστο (ξύλα και σανό, με μια λέξη βιοκαύσιμα, αλλά αυτό είναι συζήτηση για άλλη φορά).
Όταν μιλάμε για αποθήκευση της ενέργειας, ο νους των περισσότερων ανθρώπων πηγαίνει στις μπαταρίες. Δοκιμάστε να εξοπλίστε το σπίτι σας με μπαταρίες για να λειτουργεί κανονικά λίγες μέρες (ή έστω λίγες ώρες) όταν γίνεται διακοπή ρεύματος, και θα καταλάβετε πως δεν είναι τόσο απλό. Ίσως καταφέρετε να δουλεύει ένας υπολογιστής, αλλά για να μαγειρέψετε ή να πλύνετε τα ρούχα ή να ζεστάνετε ή να δροσίσετε το σπίτι η μόνη λύση είναι η γεννήτρια. Κι αν θέλετε να νιώθετε ασφαλής στο ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο ότι δεν θα ξεμείνετε, η λύση είναι να κουβαλάτε μαζί σας γεννήτρια και πετρέλαιο.
Αυτή η φωτογραφία είναι βέβαια πλάκα, όμως αν ψάξετε θα βρείτε πολλά σοβαρά άρθρα και προϊόντα.
Θα επανέλθουμε για τις μπαταρίες. Η άλλη λύση για αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας είναι τα υδροηλεκτρικά έργα αντίστροφης λειτουργίας. Θα ασχοληθούμε μ’ αυτά σύντομα.