Υπάρχει πολύ χρήμα στην κλιματική αλλαγή
Ο καιρός στην Ελλάδα είναι φυσιολογικός για την εποχή. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει για την Ευρώπη γενικότερα, αλλά και για το Ντουμπάι, όπου την άλλη εβδομάδα ξεκινάει η διεθνής σύσκεψη για την κλιματική αλλαγή. Η Καθημερινή αναφέρει στην πρώτη της σελίδα ένα σχετικό άρθρο τριών γνωστών οικονομολόγων για το πώς θα θωρακίσουμε την ευρωπαϊκή οικονομία έναντι της κλιματικής αλλαγής.
Το άρθρο είναι μεγάλο και καταπιάνεται με ένα σωρό ζητήματα. Επειδή δεν αιτιολογεί τους ισχυρισμούς όπως «Η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται», αλλά θεωρεί το επιστημονικό κομμάτι δεδομένο, δεν θα σχολιάσουμε το άρθρο σε επιστημονικό επίπεδο. Θα ασχοληθούμε μόνο με αυτό το κομμάτι του άρθρου:
Ένας συνδυασμός πολιτικών, καινοτομίας, τιμολόγησης άνθρακα, ιδιωτικής και δημόσιας χρηματοδότησης—μεταξύ άλλων μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας—επιταχύνει τις επενδύσεις σε τεχνολογίες που θα συμβάλουν στον μετριασμό της υποβάθμισης που προκαλείται από την αδιάλειπτη καύση ορυκτών καυσίμων και την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Οι παγκόσμιες δαπάνες για την καθαρή ενέργεια καταρρίπτουν όλα τα ρεκόρ, όπως προκύπτει από τις παγκόσμιες προοπτικές για την ενέργεια του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.
Επαναδιατυπώνουμε: υπάρχει πολύ χρήμα στην κλιματική αλλαγή. Αυτό το πολύ χρήμα το πληρώνουν οι πολλοί και το εισπράττουν λίγοι. Για να καταλάβουμε πόσο χρήμα πληρώνουν οι πολλοί, στην ίδια σελίδα η Καθημερινή αναφέρει ότι υπάρχει σχέδιο 584 δισ. ευρώ από ΕΕ για αναδιαμόρφωση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Για να καταλάβουμε πόσο χρήμα εισπράττουν λίγοι, στην ίδια επίσης σελίδα αναφέρονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κέρδη για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το 2023, που αποδίδονται «και στην αναμενόμενη αύξηση των ΑΠΕ».
Θέλω επίσης να σχολιάσω τη φωτογραφία που έχει βάλει στο άρθρο η εφημερίδα:
Είναι προφανές ότι η εφημερίδα υπονοεί ότι η «κλιματική κρίση» είναι η αιτία της πλημμύρας στη Θεσσαλία. Δεν το λέει μεν ξεκάθαρα, αλλά για ποιο λόγο θα έδειχνε μια τέτοια φωτογραφία σ’ ένα άρθρο για την κλιματική αλλαγή;
Όμως η ίδια η εφημερίδα, μόλις τρεις μέρες νωρίτερα, δημοσίευσε άρθρο στο οποίο επικαλείται «80 επιστήμονες», και κανένας δεν αναφέρει την κλιματική αλλαγή ως αιτία της καταστροφής. Ούτε οι αγαπημένοι της Καθημερινής «Ολλανδοί εμπειρογνώμονες»—που δεν είναι ούτε Ολλανδοί ούτε εμπειρογνώμονες—φαίνεται να έχουν αναφέρει κάτι τέτοιο.