Ο τυφώνας Milton
Αντίθετα με τις προβλέψεις βιβλικής καταστροφής, ήταν τελικά φαινόμενο συνηθισμένο για την περιοχή
Στις 10 Οκτωβρίου 2024 ο τυφώνας «Μίλτον» χτύπησε τη Φλόριντα. Είχαν προηγηθεί οι πιο δυσοίωνες προβλέψεις, και εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι είχαν εκκενώσει τις επικίνδυνες περιοχές. Διαβάζοντας τις ειδήσεις για να δω τι έγινε, βρήκα δύο στο CNN απ’όπου κατάλαβα ότι δεν έγινε κάτι ιδιαίτερα ασυνήθιστο.
Το ένα άρθρο ανέφερε ότι το να χτυπήσουν τη Φλόριντα τρεις τυφώνες σε μία χρονιά ισοφαρίζει το ρεκόρ. Σύμφωνα με το άρθρο, έχει ξανασυμβεί «μόνο» πέντε φορές: το 1871, 1886, 1964, 2004 και 2005. Αυτή η λεπτομέρεια δεν θα γινόταν είδηση αν ο Μίλτον δεν ήταν παρά ένας συνηθισμένος τυφώνας που θα ξεχαστεί σύντομα.
Το δεύτερο άρθρο ανέφερε ότι μια περιοχή είχε βροχόπτωση που συμβαίνει μια φορά στα χίλια χρόνια.
Περισσότερα από 230 χιλιοστά βροχής έπεσαν σε μόλις τρεις ώρες… Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για βροχόπτωση χιλιετίας στο St. Petersburg.
Επίσης σημαίνει ότι περισσότερο από τρεις μήνες μέσης βροχόπτωσης έπεσαν μέσα σε μόλις τρεις ώρες.
Ακόμα κι αν δεχτούμε την εκτίμηση του συγκεκριμένου μετεωρολόγου (αν και θα έπρεπε να έχουμε επιφυλάξεις, γιατί είναι η άποψη ενός μόνο ανθρώπου, και τις πράξεις τις έκανε στις 4 το πρωί τοπική ώρα), μια βροχόπτωση με περίοδο επαναφοράς χιλίων ετών δεν είναι κάτι σπάνιο. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο (κατά μέσο όρο) συμβαίνει σε κάποιο μέρος μια καταιγίδα χιλιετίας, γιατί σε αντίθεση με τη θερμοκρασία, όπου αν έχει τρομερό καύσωνα στην Αθήνα τότε κατά πάσα πιθανότητα θα έχει τρομερό καύσωνα και στον Πειραιά, οι έντονες καταιγίδες είναι πολύ τοπικές. Φέτος το St. Petersburg έχει βροχόπτωση χιλιετίας, του χρόνου μπορεί το Clearwater να έχει βροχόπτωση χιλιετίας, και πάει λέγοντας. Η αλήθεια είναι ότι για τη Φλόριντα δεν γνωρίζω πολλά για το πώς είναι οι βροχοπτώσεις, πάντως ένα (αμφίβολο) νούμερο για το ότι μια βροχόπτωση ήταν χιλιετίας δεν λέει από μόνο του κάτι.
Επίσης, ο μετεωρολόγος λέει ότι η τρίωρη βροχόπτωση ήταν χιλιετίας. Μπορεί να τύχει να είναι χιλιετίας η εικοσιτετράωρη, ή η ωριαία, ή η διήμερη, ή η ημίωρη, ή η δίωρη, ή ή δεκάλεπτη βροχόπτωση. Αν θέλω οπωσδήποτε να βρω κάτι ασυνήθιστο σε μια βροχόπτωση δεν είναι δύσκολο, αφού κάθε βροχόπτωση έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο μετεωρολόγος λέει ότι βροχή τριών μηνών έπεσε μέσα σε τρεις ώρες. Δεν είναι αξιοσημείωτο αυτό. Έτσι είναι οι βροχές σε πολλές περιοχές (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα)—στέλνουν το νερό μαζεμένο.