Με έχει κουράσει η συνεχιζόμενη ζέστη. Υποθέτω κι εσάς. Ακούω και πολλά παράπονα που τη συνδέουν με την «κλιματική αλλαγή/κρίση»—ότι πρώτη φορά έχουμε «συνεχιζόμενο καύσωνα» κλπ. Δεν έχω δει ακόμα τις μετρήσεις, οπότε θα χρησιμοποιήσω τα αναξιόπιστα δεδομένα της ανθρώπινης μνήμης.
Αυτό που θυμάμαι λοιπόν είναι ότι κάθε καλοκαίρι με κουράζει η συνεχιζόμενη ζέστη—που συχνά συνεχίζεται και μέσα στο Σεπτέμβριο. Όχι μόνο αυτό, αλλά υπάρχουν χειμώνες που με κουράζει το συνεχιζόμενο κρύο. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το αίσθημα κούρασης απ’ τη συνεχιζόμενη ζέστη μου φαίνεται οικείο μόνο για τα τελευταία 14 χρόνια που ζω στη Λευκάδα, όπου δεν έχει τόση ζέστη, συνήθως έχει όμως τρομερή υγρασία. Μπορεί να έχει 33 βαθμούς και να κολλάω, είναι χειρότερα απ’ ό,τι στην Αθήνα με 37.
Για τα προ Λευκάδας χρόνια δεν θυμάμαι. Εξάλλου, και να θυμόμουν, δεν θα μπορούσαν να βγουν σωστά συμπεράσματα συγκρίνοντας μήλα με πορτοκάλια. Ας υποθέσουμε όμως ότι αυτό το καλοκαίρι είχε όντως ασυνήθιστα «συνεχιζόμενη ζέστη», και μάλιστα πιο συνεχιζόμενη από κάθε άλλη χρονιά για την οποία έχουμε μετρήσεις. Τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο; Τι σημαίνει ότι το 2023 ήταν το πιο θερμό έτος «στην ιστορία»; Τι σημαίνει ότι η 23η Ιουλίου 2024 ήταν η θερμότερη μέρα «στην ιστορία»;
Δεν σημαίνει πολλά πράγματα. Αν υποθέσουμε ότι «η ιστορία» για την οποία μιλάμε είναι τα τελευταία 70 χρόνια, κάποιο δεν έπρεπε να είναι το θερμότερο; Κάποιο άλλο δεν θα είναι το ψυχρότερο; Δεν θα έχει κάποιο το θερμότερο Δεκέμβριο; Δεν θα έχει κάποιο τον ψυχρότερο Μάιο; Δεν θα έχει κάποιο την ελάχιστη έκταση πάγων στην Αρκτική; Δεν θα έχει κάποιο τη μεγαλύτερη έκταση παγετώνων στο Κιλιμάντζαρο; Οποιοδήποτε έτος απ’ αυτά τα 70 χρόνια και να διαλέξουμε, θα έχει κάτι κλιματικά αξιοσημείωτο.
Ναι, θα πει κάποιος, αλλά τα τελευταία 9 χρόνια είναι τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί. Πρώτα-πρώτα αυτό τον ισχυρισμό δεν τον έχω ψάξει, κι αν τον έψαχνα πιστεύω ότι δεν θα έβγαζα εύκολα άκρη. Δεν ξέρω τι εννοούν όταν λένε ότι ένα έτος είναι θερμότερο απ’ το άλλο. Εννοούν, ας πούμε, ότι η μέση θερμοκρασία της Γης στο ένα ήταν 15.15 βαθμοί ενώ στο άλλο ήταν 15.14; Πώς βρίσκουν αυτά τα νούμερα; Δεν έχουν κάποιο συν/πλην;
Αλλά θα είμαι γενναιόδωρος και θα κάνω την παραδοχή ότι όντως τα τελευταία 9 χρόνια είναι τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί τα τελευταία ας πούμε 70 χρόνια. Το ότι εμφανίζονται πολλά ζεστά χρόνια μαζεμένα είναι κάτι σύνηθες και δεν αμφισβητείται από κανέναν—μερικοί μάλιστα το ονομάζουν «φαινόμενο Ελ Νίνιο». Επίσης, αφού η Γη έχει όντως ζεσταθεί λίγο τα τελευταία χρόνια, δεν είναι παράδοξο όταν έρχεται μια σειρά ζεστών ετών να είναι λίγο πιο ζεστά απ’ τα προηγούμενα—αν είναι όντως πιο ζεστά.
Ακόμα λοιπόν κι αν κάνει λίγη παραπάνω ζέστη απ’ ό,τι συνήθως, δεν σημαίνει ότι έρχεται το τέλος του κόσμου. Το αν αυτό το καλοκαίρι έχει ασυνήθιστα συνεχιζόμενη ζέστη είναι θέμα για κουτσομπολιό και όχι για να λέμε αν υπάρχει ή δεν υπάρχει «κλιματική αλλαγή/κρίση/κλπ.». Στο επόμενο άρθρο θα κοιτάξουμε τα δεδομένα κάμποσων καλοκαιριών στο μετεωρολογικό σταθμό της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου για να κάνουμε αυτό το κουτσομπολιό.
Βλ. επίσης: