Το πιο θερμό έτος των τελευταίων 2.27 δισεκατομμυρίων ετών
Όμως η Ανταρκτική είναι πιο παγωμένη απ' ό,τι το 1979
Τη θερμότερη χρονιά των τελευταίων 174 ετών κλείνει την Κυριακή η Γη. Αφόρητοι καύσωνες έπληξαν το Φοίνιξ και την Αργεντινή, πυρκαγιές δασών κατέκαψαν τεράστιες εκτάσεις στον Καναδά, πλημμύρες στη Λιβύη σκότωσαν χιλιάδες, ενώ η έκταση των πάγων στην Ανταρκτική βρέθηκε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.1
Πολλές πληροφορίες σε μια τόσο μικρή παράγραφο!
Η «θερμότερη χρονιά των τελευταίων 174 ετών». Αυτή η είδηση κυκλοφορεί (από τον Αύγουστο) σε πολλά διεθνή μέσα. Μάλιστα μερικά, όπως οι New York Times, προσθέτουν «και πολύ πιθανόν των τελευταίων 125 χιλιάδων», πράγμα που φυσικά δεν λέει απολύτως τίποτε—κι εγώ λέω «ίσως και των τελευταίων 2.27 δισεκατομμυρίων», και σας προκαλώ να αποδείξετε ότι δεν είμαι ελέφαντας.
Θα σταθώ όμως στα 174 χρόνια στα οποία στέκεται η ελληνική εφημερίδα. Το 1849 ήταν δηλαδή θερμότερο σε σχέση με σήμερα; Σε παλαιότερο άρθρο της αμερικανικής υπηρεσίας ωκεανών και ατμόσφαιρας αναφέρεται ότι υπάρχει «ιστορικό» από το 1850 και δείχνει ότι ο Ιούλιος ήταν ο πιο ζεστός από τότε. Είχαν δηλαδή μετρήσεις απ’ όλο τον πλανήτη το 1850; Φυσικά η απάντηση είναι όχι. Στην πραγματικότητα αυτό το «ιστορικό» προέρχεται από τρέξιμο προγράμματος σε υπολογιστή—τα ίδια «μοντέλα» που προβλέπουν ότι σε λίγες δεκαετίες ο πλανήτης θα καεί είναι αυτά που λένε πόση ήταν η θερμοκρασία το 1850.
Ήθελα όμως να ασχοληθώ με τον τελευταίο ισχυρισμό, ότι η έκταση των πάγων στην Ανταρκτική βρέθηκε σε «ιστορικά χαμηλό επίπεδο». Πράγματι, το Μάιο του 2023 η έκταση των πάγων στην Ανταρκτική ήταν σε χαμηλότερο επίπεδο από κάθε άλλο Μάιο από το 1979, και το ίδιο έγινε για τον Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο, και Οκτώβριο.
Αυτό που δεν λένε τα μέσα ενημέρωσης είναι ότι αυτό δεν συνεχίστηκε το Νοέμβριο του 2023, που είχε λίγο μεγαλύτερη έκταση πάγων από το Νοέμβριο του 2016 (αλλά μικρότερη απ’ όλους τους άλλους Νοεμβρίους από το 1979). Για το Δεκέμβριο δεν ξέρω ακόμα, γιατί δεν έχει κλείσει ο μήνας, μπορώ όμως να σας πω για τις 26 Δεκεμβρίου, που είναι η τελευταία ημερομηνία για την οποία έχουμε δεδομένα αυτή τη στιγμή, ότι στις 26 Δεκεμβρίου 2023 η έκταση των πάγων στην Ανταρκτική ήταν μεγαλύτερη απ’ ό,τι στις 26 Δεκεμβρίου 1979. Δεν μπορώ να συγκρίνω με όλα τα έτη, γιατί δεν υπάρχουν τα δεδομένα έτοιμα (καθώς περνούν τα χρόνια, η πληροφορία που θα έκανε εύκολες τις συγκρίσεις έχει την τάση σιγά-σιγά να εξαφανίζεται). Αυτό που έκανα είναι ότι πήρα τους δύο χάρτες με την έκταση των πάγων στις δύο αυτές μέρες:2
Μέτρησα το πλήθος των άσπρων πίξελ, και βρήκα ότι το 2023 η έκταση είναι 6% μεγαλύτερη.
https://kathimerini.pressreader.com/kathimerini-digital/20231229/281835763518657/textview
https://noaadata.apps.nsidc.org/NOAA/G02135/south/daily/images/