Άλλο «ανανεώσιμες», άλλο ανεμογεννήτριες
Παρά τις φανφάρες για τις «ανανεώσιμες», οι ανεμογεννήτριες παράγουν μονοψήφιο ποσοστό της ενέργειας
Η Σουηδία παράγει μόνο το 30% της ενέργειάς της από ορυκτά καύσιμα, εν αντιθέσει με το 80% της Ελλάδας ή το 60% της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και γι’ αυτό εισπράττει μπράβο απ’ όσους ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή. Σπάνια όμως βλέπουμε σε δημοσιεύματα ότι αυτή η επίδοση δεν οφείλεται στις ανεμογεννήτριες, αλλά στα πυρηνικά, τα βιοκαύσιμα και τα υδροηλεκτρικά. Το εξήγησα χθες:
Ακόμα λοιπόν και στην προοδευμένη Σουηδία, οι ανεμογεννήτριες συμμετέχουν στην παραγωγή ενέργειας μόνο κατά 5%. Είναι δύσκολο να συμμετάσχουν παραπάνω, γιατί η ενέργεια που δίνουν είναι απρόβλεπτη, μια ανεβαίνει και μια κατεβαίνει, λεπτό με το λεπτό. Αν το 90% της ενέργειας του ηλεκτρικού δικτύου είναι αξιόπιστο, όπως συμβαίνει με υδροηλεκτρικά και θερμοηλεκτρικά (λιγνίτη, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, βιοκαύσιμα και πυρηνικά), τότε η διαταραχή που οφείλεται στις ανεμογεννήτριες μπορεί να απορροφηθεί.
Αυτή τη μικρή συμμετοχή των ανεμογεννητριών στην παραγωγή ενέργειας σπάνια θα τη δείτε να αναφέρεται. Μου κάνει εντύπωση που τη βρήκα τόσο εύκολα για τη Σουηδία. Συνήθως θα δείτε ευχολόγια ότι το 2050 θα παράγουμε το 80% της ενέργειας από «ανανεώσιμες», και ίσως και ο λογαριασμός του ρεύματος να γράφει αντίστοιχο ποσοστό παραγωγής από «ανανεώσιμες». Πολύ συχνά κοντά στη λέξη «ανανεώσιμες» θα δείτε και τη φωτογραφία μιας ανεμογεννήτριας. Έτσι το κείμενο θα σας δημιουργήσει την εντύπωση ότι οι ανεμογεννήτριες συμμετέχουν σημαντικά, ενώ η συμμετοχή τους είναι εκ των πραγμάτων μικρή.
Εντούτοις, αυτή η μικρή συμμετοχή τους συνοδεύεται από μεγάλα προβλήματα. Τα εξηγεί ο Χρήστος Κολοβός σε μια εξαιρετική παρουσίαση: