Οι τιμές του ηλεκτρισμού τα τελευταία 50 χρόνια
Η συνεχής πτώση αντικαταστάθηκε από συνεχή άνοδο μόλις ψηφίστηκαν οι νόμοι για την απελευθέρωση της ενέργειας και τις «ΑΠΕ»
Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε μια εργασία πέντε καλών συναδέλφων σχετικά με τις τιμές του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα. Δεν παριστάνουν ότι έκαναν κάποια σπουδαία επιστημονική ανακάλυψη, απλώς επισημαίνουν απλά πράγματα που κανένας δεν λέει.
Ένα από αυτά τα πράγματα είναι η εξέλιξη της τιμής της κιλοβατώρας τα τελευταία 55 χρόνια:
(Οι καφέ κύκλοι και τα μπλε τετράγωνα είναι το ίδιο πράγμα από διαφορετικές πηγές. Οι καφέ κύκλοι είναι πληροφορία που έρχεται απ’ τη ΔΕΗ, ενώ τα μπλε τετράγωνα είναι απ’ την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.)
Όσο γίνονταν επενδύσεις σε λιγνιτικούς και σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς, οι τιμές έπεφταν. Ο ηλεκτρισμός τότε ήταν κρατικό μονοπώλιο, πράγμα υποτίθεται όχι καλό. Γι’ αυτό ψηφίστηκε ο Ν. 2773/1999 (που υλοποίησε την Ευρωπαϊκή Οδηγία 96/92/EC), που απελευθέρωσε την αγορά ενέργειας, κάτι που υποτίθεται ότι θα έριχνε τις τιμές. Ακριβώς μόλις ψηφίστηκε ο εν λόγω νόμος, οι τιμές σταμάτησαν να πέφτουν, αν και για λίγο δεν ανέβηκαν.
Η άνοδος ξεκίνησε ακριβώς όταν ψηφίστηκε ο Ν. 3468/2006, που έφερε τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά. Όπως έχω εξηγήσει παλιότερα, αυτός ο νόμος μας υποχρεώνει να αγοράζουμε την ενέργεια ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών, όποτε παράγεται, ανεξαρτήτως αν τη χρειαζόμαστε ή όχι, σε τιμή πολλαπλάσια απ’ ό,τι θα κόστιζε να την παράγουμε με ορυκτά καύσιμα ή με υδροηλεκτρικά.
Ένα άλλο διαφωτιστικό διάγραμμα από την εργασία συσχετίζει την ανάπτυξη ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών με τις τιμές του ηλεκτρισμού:
Υπάρχουν 22 μπλε σημάδια, ένα για καθεμιά απ’ τις χρονιές 2000-2021. Για παράδειγμα, το σημάδι που έχω σημειώσει με κόκκινο βέλος είναι στη διασταύρωση της κατακόρυφης γραμμής «10» και της οριζόντιας «0.14». Αυτό σημαίνει ότι κάποια απ’ τις 22 χρονιές (το διάγραμμα δεν διευκρινίζει ποια, κατά πάσα πιθανότητα όμως ήταν το 2018) παρήχθησαν 10 τεραβατώρες από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, και εκείνη τη χρονιά η τιμή της κιλοβατώρας ήταν € 0.14.
Βλέπουμε ότι όσο αυξάνεται η παραγωγή ενέργειας από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, τόσο πιο ακριβή είναι η κιλοβατώρα. Παράξενο για τη «δωρεάν ενέργεια» που λένε ότι μας δίνει ο ήλιος και ο άνεμος.
Ο σκεπτικιστής αναγνώστης καλά θα κάνει να παρατηρήσει ότι η συσχέτιση δεν αποδεικνύει αιτιότητα, και πως μπορεί να βλέπουμε δύο τυχαία γεγονότα: από τη μία τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι επενδύσεις σε ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, από την άλλη η τιμή της ενέργειας τα τελευταία χρόνια αυξάνεται. Μπορεί τα δύο να έτυχε απλώς να συνυπάρχουν. Μπορεί οι επενδύσεις να συνέπεσαν με οικονομικές κρίσεις. Όμως το ότι οι τιμές ξεκίνησαν να ανεβαίνουν ακριβώς όταν ψηφίστηκαν οι επίμαχοι νόμοι δείχνει ότι μάλλον κάτι έχει γίνει λάθος.
Σχετικό άρθρο: