Η παλιά κανονικότητα
Θα συνεχίσουν να συμβαίνουν ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα και το 2024, όπως συνέβαιναν πάντα
«Αν [τα κλιματικά φαινόμενα] που συνέβησαν το 2023 αποτελούν τη νέα κανονικότητα που θα αφορά και το 2024, είναι δύσκολο να υποστηριχθεί», γράφει σε χθεσινό άρθρο του σε εφημερίδα ένας καθηγητής πανεπιστημίου. Είναι όντως δύσκολο να υποστηριχθεί, αλλά όχι με τον τρόπο που εννοεί ο αρθρογράφος. Σίγουρα το 2024 θα συμβούν ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα, αλλά είναι συνηθισμένο να συμβαίνουν ασυνήθιστα πράγματα. Η βροχή στη Ζαγορά Πηλίου το 1986 ήταν ασυνήθιστη (περίπου όσο αυτή του 2023). Ο καύσωνας του 1987 στην Ελλάδα ήταν ασυνήθιστος (περίπου όσο αυτός του 2021). Η θερμοκρασία των 48 βαθμών που καταγράφηκε το 1977 στο Τατόι, και που αποτελεί ως σήμερα πανευρωπαϊκό ρεκόρ, ήταν ασυνήθιστη. Η πλημμύρα του 1955 στο Βόλο ήταν ασυνήθιστη. Με βεβαιότητα προβλέπω ότι το 2024 σε κάποιο μέρος της Ελλάδας (πόσο μάλλον του κόσμου) θα συμβεί ένα ασυνήθιστο καιρικό φαινόμενο. Αυτό δεν είναι «νέα κανονικότητα», είναι η παλιά κανονικότητα που συνεχίζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Ο καθηγητής συνεχίζει: «Όμως, υπάρχει μια κανονικότητα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, δηλαδή η αύξηση της θερμοκρασίας (που ήδη στη Μεσόγειο είναι +1,3 βαθμοί Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο)». Γιατί δεν μπορεί να αμφισβητηθεί αυτό; Πώς ξέρει ο καθηγητής τι θερμοκρασία υπήρχε στη Μεσόγειο (και στον πλανήτη) το 1850; Και μάλιστα, πώς ξέρει τι θερμοκρασία έχει σήμερα; Ο πλανήτης, και η Μεσόγειος, δεν έχει καμιά τρύπα μες στην οποία μπορείς να βάλεις ένα θερμόμετρο και να πάρεις μέτρηση. Πρέπει να μετρήσεις τη θερμοκρασία σε διάφορα σημεία, και για μεγάλα χρονικά διαστήματα, και μετά να κάνεις πράξεις και παραδοχές για να βρεις τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη ή της Μεσογείου. Κάποιος που δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα είναι δύσκολο να διανοηθεί το πλήθος των πράξεων και των παραδοχών που χρειάζονται. Επομένως μια χαρά μπορώ να αμφισβητήσω το νούμερο.
Υπάρχει αύξηση ή δεν υπάρχει; Έχω λόγους να πιστεύω ότι όντως υπάρχει, θα τους αναφέρω όμως άλλη φορά. Πάντως τα συγκεκριμένα νούμερα, όπως 1.3 βαθμοί ή όσο λένε, τα αμφισβητώ.