4 Comments

Υπαρχει και το θεμα της εξισορροπησης του συστηματος δηλ. εαν ριξεις εξ ολοκληρου ρευμα ΑΠΕ στο συστημα, τοτε κινδυνευει με καταρρευση. Χρειαζεται οπωσδηποτε ενα ποσοστο φορτιου απο ορυκτα καυσιμα για διατηρηθει η ισορροπια του συστηματος. Το δευτερο μεγαλο ζητημα ειναι μπορει να εχεις αφθονη παραγωγη ρευματος ΑΠΕ και ηδη συμβαίνει αλλα η ζητηση για καταναλωση ειναι χαμηλη. Αναγκαστικα τοτε δεν αφηνεις τις ΑΠΕ να ριχνουν ρευμα στο συστημα προς ζημία των παραγωγών. Οταν πάλι ανεβαινει η ζητηση της καταναλωσης και οι ΑΠΕ ανταποκρινονται, η τιμή της MW ώρας παει στα υψη προς ζημια των καταναλωτών. Λενε οτι θα λυσουν το προβλημα με αποθηκευση σε μπαταρίες. Κι εδω ομως υπαρχουν περιορισμοί. Σε καθε περιπτωση φαίνεται ότι οι μεγαλης κλίμακας ΑΠΕ οδηγούν σε αδιεξοδο από όλες τις απόψεις. Παρόλα αυτά οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να οραματίζονται περισσοτερες ΑΠΕ….

Expand full comment

Ναι, είναι πολλά τα προβλήματα. Δυο παρατηρήσεις: δεν χρειάζεται οπωσδήποτε ένα ποσοστό φορτίου από ορυκτά καύσιμα, μπορεί να είναι και από (μεγάλα) υδροηλεκτρικά ή από πυρηνικά. Επίσης, αποφεύγω τον όρο «ΑΠΕ» γιατί είναι παραπλανητικός. Δύο παραδείγματα:

(1) Τα βιοκαύσιμα δεν έχουν αυτά τα προβλήματα. (Είμαι αντίθετος και στα βιοκαύσιμα, αλλά εδώ περιορίζω τη συζήτηση στο αν είναι τεχνικά εφικτά ή όχι.)

(2) Όταν χρησιμοποιείται συνέχεια ο όρος «ΑΠΕ» για άνεμο και ήλιο, μετά δηιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις, π.χ. λένε «η Σουηδία παράγει το 40% της ενέργειάς της από ΑΠΕ» και φαντασιωνόμαστε ανεμογεννήτριες, ενώ οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά στη Σουηδία είναι το πολύ 5%.

Expand full comment

Ο τίτλος της ταινίας είναι *Η* κατάσκοπος που μ’ αγάπησε.

Είναι απ' το 1977... Παλιές καλές εποχές που "η" αγαπούσε "τον"...

Expand full comment

Δεν είχα προσέξει τον ελληνικό τίτλο, και μετέφρασα τον αγγλικό μόνος μου. Ο αγγλικός, The spy who loved me, δεν είναι ξεκάθαρος. Η γαλλική του μετάφραση, L'espion qui m'aimait, το έχει θεωρήσει αρσενικό. Μ'αρέσει πιο καλά το αρσενικό, που μπορείς και να το θεωρήσεις γενικό, όπως «Ο άνθρωπος που μ' αγάπησε». Απορώ που ακόμα δεν έχουμε δει τη διατύπωση «Ο/Η άνθρωπος».

Expand full comment