Αποθήκευση ενέργειας σε υδροηλεκτρικά έργα
Μπορούμε να ανεβάζουμε νερό όταν έχουμε πλεόνασμα ενέργειας
Χθές έγραψα για τα προβλήματα που υπάρχουν όταν προσπαθούμε να αποθηκεύσουμε ενέργεια σε μπαταρίες.
Ο άλλος τρόπος αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας είναι με κατάλληλα υδροηλεκτρικά έργα. Αν φυσάει αέρας και οι ανεμογεννήτριες παράγουν περισσότερη ενέργεια απ’ ό,τι χρειαζόμαστε, αντλούμε τα νερά σε ένα υδροηλεκτρικό και τα ανεβάζουμε από μια λίμνη χαμηλά σε μια λίμνη ψηλά. Αν δεν φυσάει αέρας και έχουμε λιγότερη ενέργεια απ’ ό,τι χρειαζόμαστε, τότε αφήνουμε το νερό να κατέβει, και στο κατέβα του παράγει ενέργεια. Η τεχνολογία υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο τέτοια υδροηλεκτρικά: της Σφηκιάς (1985) και του Θησαυρού (1996).
Λύσαμε λοιπόν το πρόβλημα της μεταβλητότητας της ενέργειας που παράγουν οι ανεμογεννήτριες; Η απάντηση είναι ότι θα μπορούσαμε να δώσουμε κάποια λύση αν μελετούσαμε αυτά τα ερωτήματα:
Πού μπορούμε να φτιάξουμε τέτοια υδροηλεκτρικά έργα; (Χρειάζονται το κατάλληλο ανάγλυφο, αφού έχουν δύο λίμνες, μια κάτω και μια πάνω.)
Ποια ισχύ μπορούν να έχουν αυτά τα έργα;
Ποιος είναι ο όγκος αποθήκευσης νερού κάτω και ο όγκος αποθήκευσης πάνω, και ποια είναι η ενέργεια που περιέχει αυτός ο όγκος;
Αν σταματήσει να φυσάει και αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το υδροηλεκτρικό για να καλύψουμε την έλλειψη, για πόσο χρονικό διάστημα φτάνει ο όγκος του νερού;
Αυτά είναι μερικά βασικά ερωτήματα. Υπάρχουν κι άλλα, όπως το πόσες βροχές ρίχνει στην περιοχή, πόσο νερό θέλουμε να παίρνουμε για άρδευση, και άλλα. (Περισσότερες λεπτομέρειες αναφέρουμε στην έκθεση που υποβάλαμε το 2009 στη διαβούλευση για σχετικό νομοσχέδιο.)
Απαντώντας σ’ αυτά τα ερωτήματα θα μπορούσαμε να βρούμε πόσες ανεμογεννήτριες μπορούν να υποστηρίξουν αυτά τα έργα αποθήκευσης.
Εξηγώ το θέμα της αποθήκευσης στο βιντεο "Η τραγωδία του ηλεκτρικού μιγματος"
https://youtu.be/u8xXq8J6SEE?si=ZvQUyBA198iMfkBf
Στη θέση 11:03