Γύρω στο 1800, η επιστημονική εταιρεία Royal Society ενημέρωσε το Ναυαρχείο του Ηνωμένου Βασιλείου για κάτι που είναι επίκαιρο και σήμερα:
Σημαντική αλλαγή κλίματος, επί του παρόντος ανεξήγητη για μας, πρέπει να έχει λάβει χώρα στις περιοχές γύρω από το βόρειο πόλο. Η ένταση του κρύου επί αιώνες απέκλεισε τις βόρειες θάλασσες σ' ένα αδιαπέραστο φράγμα πάγου, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια έχει μειωθεί πολύ. Αυτό συνιστά απόδειξη ότι νέες πηγές ζέστης έχουν ανοίξει και μας δίνει τη δυνατότητα να ελπίζουμε ότι οι αρκτικές θάλασσες μπορεί να είναι τώρα πιο προσβάσιμες απ’ ό,τι τους προηγούμενους αιώνες, και πως ανακαλύψεις μπορούν να γίνουν τώρα σ’ αυτές, όχι μόνο ενδιαφέρουσες για την πρόοδο της επιστήμης, αλλά και για την μελλοντική επαφή της ανθρωπότητας και το εμπόριο μεταξύ μακρινών εθνών.1
Το 1800 δεν υπήρχε ακόμα βιομηχανία και ο πληθυσμός στον πλανήτη ήταν κάτω από 1 δισεκατομμύριο. Τι προκάλεσε λοιπόν τη ζέστη στο Βόρειο Πόλο; Δεν ξέρουμε. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι έχει ο καιρός γυρίσματα.
Όταν λοιπόν διαπιστώνουμε ότι από το 1996 ως το 2007 οι καλοκαιρινοί πάγοι της Αρκτικής μειώθηκαν σημαντικά (ενώ έκτοτε είναι σταθεροί, όπως σταθεροί ήταν και απ’ το 1972 ως το 1996), αυτό δεν είναι οπωσδήποτε ύποπτο. Δεν πρέπει οπωσδήποτε να οφείλεται σε μας. Δεν πρέπει οπωσδήποτε να το αποδώσουμε κάπου εκτός απ’ τα συνηθισμένα γυρίσματα του καιρού.
Αυτό το απόσπασμα το αναφέρει ο John L. Daly σε ιστοσελίδα του, όπου επίσης αναφέρει την πηγή: President of the Royal Society, Minutes of Council, Volume 8. pp.149-153, Royal Society, London. 20th November, 1817. Δεν κατάφερα να βρω το πρωτότυπο online για να το επαληθεύσω, αλλά δεν έχω και λόγο να το αμφισβητήσω. Ο όγδοος τόμος, από τον οποίο φέρεται να προέρχεται το απόσπασμα, φαίνεται πως περιέχει τα πρακτικά απ’ το 1791 ως το 1811, και η ημερομηνία 1817 που αναφέρει ο John L. Daly είναι μάλλον η ημερομηνία έκδοσης. Επειδή οι σελίδες 149-153 είναι περίπου στη μέση του τόμου (που είναι 369 σελίδες), συμπεραίνω ότι η ημερομηνία του αποσπάσματος πρέπει να είναι κοντά στο 1800.