Θα έχετε παρατηρήσει ότι στα πάρκιγκ πολλών καταστημάτων υπάρχουν πλέον θέσεις για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, που είναι μονίμως άδειες. Κάτι άλλο λοιπόν που μου έκανε εντύπωση στην προχθεσινή μου επίσκεψη στο IKEA ήταν ότι ένα ηλεκτρικό όχημα φόρτιζε σε μια τέτοια θέση. Άδειες μπλε θέσεις βλέπω συνέχεια. Όχημα να φορτίζει σε τέτοια θέση είδα πρώτη φορά.
Γιατί έχουν βαλθεί οι επιχειρηματίες να ξοδεύονται κατασκευάζοντας σταθμούς φόρτισης που δεν χρησιμοποιούνται; Αν ήμουν ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ, και περίμενα να έχω κάποιο κέρδος κρατώντας μια προμήθεια από το ηλεκτρικό ρεύμα, θα περίμενα πρώτα να υπάρξει ζήτηση και μετά θα έφτιαχνα σταθμούς φόρτισης.
Η απάντηση είναι ότι το κράτος δίνει κίνητρα για κατασκευή τέτοιων θέσεων. Υπάρχει επιδότηση 70%, αλλά στα νέα κτίρια η κατασκευή είναι υποχρεωτική.
Εκ των υστέρων είναι βέβαια εύκολο να κρίνεις, και όταν ψηφίστηκε αυτή η νομοθεσία το 2020 δεν είχαν φανταστεί την αντίσταση που θα έφερνε ο κόσμος στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Εντούτοις οι άδειες μπλε θέσεις είναι σύμβολο της εμμονικής προώθησης του ηλεκτρικού αυτοκινήτου ως μέσου αντιμετώπισης της «κλιματικής αλλαγής». Ακόμα κι αν το κυρίαρχο αφήγημα για την «κλιματική αλλαγή» ήταν σωστό, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν θα έκανε καμία διαφορά. Το γιατί θα το εξηγήσω σε μελλοντικά άρθρα, αν και έχω αγγίξει ήδη το θέμα σ’ αυτό εδώ:
Οι πολίτες δεν έχουν σθεναρή αντίσταση στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων. Απλά οι Έλληνες δεν μπορούν να τα αγοράσουν. Ειδικά αν δεν έχουν εξασφαλιστεί σταθμοί φόρτισης παντού.
Δεν είναι δυνατόν τα κράτη της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης να έχουν πλέον στόλο ηλεκτρικών οχημάτων με μερίδιο πάνω από 50% και εμείς να λέμε ότι δεν τα θέλουμε.
Εμμονική είναι η αντίθεση στα ηλεκτρικά οχήματα. Κανείς δεν υποχρεώνει κανέναν να αγοράσει βενζίνη / πετρέλαιο / αέριο / ηλεκτρικό. Ο καταναλωτής έχει επιλογές και αποφασίζει. Τα σημεία φόρτισης είναι σημεία ανεφοδιασμού όχι θέσεις στάθμευσης. Το ίδιο ισχύει και για τις αντλίες στα πρατήρια. Πόσο δύσκολο είναι να το καταλάβετε;