Πριν από μία περίπου εβδομάδα, ο Θεόδωρος Κολυδάς, διευθυντής της ΕΜΥ, δημοσίευσε στο μπλογκ του άρθρο όπου εξηγεί ότι οι μετρήσεις του θερμομέτρου του αυτοκινήτου είναι εντελώς αναξιόπιστες.
Ορίστε ορισμένα αποσπάσματα από το άρθρο (η έμφαση είναι στο πρωτότυπο):
[Ό]ταν ο οδηγός μπει στο αυτοκίνητο και δει ένδειξη «42°C» ενώ η πραγματική θερμοκρασία είναι 35°C, υπάρχει σημαντική απόκλιση. Αυτή η μέτρηση είναι εντελώς εσφαλμένη…
…
Το γεγονός ότι η θερμοκρασία εμφανίζεται στο ταμπλό με ακρίβεια δεκάτου (π.χ. 34.5°C) δίνει την ψευδαίσθηση επιστημονικής ακρίβειας.
…
[Α]κόμα και σε ιδανικές συνθήκες, η μέτρηση του αισθητήρα δεν μπορεί να αντικαταστήσει μετεωρολογική μέτρηση.
…
Όπως και με τα θερμόμετρα των φαρμακείων, έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί χρήστες κοινωνικών δικτύων ή media παρουσιάζουν ενδείξεις θερμοκρασιών από το ταμπλό των αυτοκινήτων ως “αποδείξεις καύσωνα”. Αυτές οι ενδείξεις, τραβηγμένες φωτογραφικά και αναρτημένες στο διαδίκτυο, δεν έχουν καμία αξία ως επιστημονικά δεδομένα. Είναι στιγμιαίες μετρήσεις υπό ανεξέλεγκτες συνθήκες.
…
[Ό]ταν βρισκόμαστε κοντά σε θερμαινόμενες επιφάνειες, όπως το παράθυρο ενός σταθμευμένου αυτοκινήτου, η θερμοκρασία μπορεί να υπερβεί κατά πολύ τις επίσημες θερμοκρασίες. Αν θεωρήσουμε ότι η εξωτερική θερμοκρασία είναι 40°C [οι θερμοκρασίες μπορούν να φτάσουν ή να ξεπεράσουν] τους 60-70°C σε συγκεκριμένα σημεία του οχήματος.
Αυτά και άλλα πολλά λέει το άρθρο, στο ίδιο πνεύμα. Αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στις θερμοκρασίες που επικρατούν κοντά και μέσα στο αυτοκίνητο, και εξηγεί ξανά και ξανά ότι η όποια μέτρηση κάνουμε εκεί δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Αυτό είναι το μοναδικό θέμα του. Πουθενά δεν αναφέρεται στο τι καιρό κάνει ή θα κάνει αυτές τις μέρες στην Ελλάδα ή οπουδήποτε αλλού.
Παρόλα αυτά, το Βήμα αναμετέδωσε το άρθρο ως εξής:
Καμπανάκι για τον καιρό και τον καύσωνα που επελαύνει την χώρα και θα παραμείνει έως και την Παρασκευή 27/6 όπου αναμένεται να κορυφωθεί, χτυπά ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς.
Απολαύστε επίσης τον τίτλο του άρθρου:
Ο Θοδωρής Κολυδάς ποτέ δεν θα χρησιμοποιούσε τη λέξη «καύσωνας» για να περιγράψει την πρόσφατη ζέστη, γιατί δεν ήταν καύσωνας σύμφωνα με τον ορισμό της ΕΜΥ.
Γιατί πρέπει να δώσουμε σημασία σε μια βλακεία που έγραψε κάποιος; Πρώτα-πρώτα δεν είναι βλακεία αλλά ψέμα. Δεύτερον, πίσω απ’ το φανερό ψέμα υπάρχουν και κρυφά ψέματα. Η προπαγάνδα έχει τόσο πολλές διαστάσεις ώστε θα μου έπαιρνε αρκετά άρθρα για να το σχολιάσω περαιτέρω. Γι’ αυτό σας παραπέμπω σ’ ένα παλαιότερο.
Σχετικό επίσης είναι και το χθεσινό μου άρθρο, που λέει τα ίδια με αυτά που είπε ο Κολυδάς, αλλά με άλλο τρόπο.
Απολαυστικό άρθρο! Το "Ενίοτε" στον υπότιτλο προσθέτει αρκετή δόση χιούμορ.