Πώς οι εφημερίδες δημιουργούν εντυπώσεις
Ψέματα στον τίτλο, ακόμα κι όταν το περιεχόμενο του άρθρου τα λέει σωστά
Το κλιματικό στρες «νεκρώνει» τα δέντρα της Αττικής, ανακοινώνει ο τίτλος πρόσφατου άρθρου σε εφημερίδα.
Αν διαβάσετε το κυρίως κείμενο θα δείτε μια διαφορετική εικόνα. Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο φυτεύθηκαν δέντρα σε καινούργια σημεία. Επειδή αυτές οι φυτεύσεις είναι πρόσφατες, δεν έχει προλάβει να ισορροπήσει το φυσικό οικοσύστημα, και κάποια έντομα που τρώνε το φλοιό των δέντρων έχουν πολλαπλασιαστεί. Τα δέντρα έχουν καταπονηθεί από τα τελευταία λίγα χρόνια ξηρασίας, και στρεσάρονται περισσότερο λόγω των εντόμων. Πολλά δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν.
Είναι λοιπόν το «κλιματικό στρες» που νεκρώνει αυτά τα δέντρα; Σίγουρα η ξηρασία παίζει κάποιο ρόλο, όμως ξηρασίες συμβαίνουν συνέχεια. Θα μπορούσε τότε η εφημερίδα να ανακοινώσει το θάνατο ενός καρκινοπαθούς με τίτλο «Πέθανε από συνάχι ο Αλέξης Κούγιας».
Στο βαθμό πάντως που φταίει η ξηρασία, είναι ακριβώς αυτό, μια ξηρασία. Ούτε οι επτά ισχνές αγελάδες της Αγίας Γραφής ήταν κλιματικό στρες, ούτε συνέβη κλιματικό στρες το 1202 μ.Χ. στην Αίγυπτο, ούτε κινδύνευσε η Αθήνα λόγω κλιματικού στρες να μείνει χωρίς νερό το 1990. Ξηρασίες λέγονται αυτά. Δεν υπάρχει όρος «κλιματικό στρες».
Σχετικό:
Είναι γεγονός ότι η ξηρασία των τελευταίων ετών ξεραίνει δέντρα και θάμνους που αντέχουν στις ξηροθερμικές συνθήκες της μεσογειακής ζώνης. Τα τελευταία 2 χρόνια έχουν ξεραθεί αρκετοί (ευτυχώς όχι όλοι) άρκευθοι (Juniperus spp.) στα νησιά των Πεταλιών απέναντι από το Μαρμάρι της Εύβοιας. Επίσης έχουν ξεραθεί συστάδες άρκευθων στον Φυγιά, λίγο πιο μακριά από το Μαρμάρι και το ίδιο συνέβη το περασμένο καλοκαίρι κοντά στα Στύρα. Οι εφημερίδες επαναλαμβάνουν το γνωστό τροπάριο της κλιματικής αλλαγής σαν να θέλουν να φοβίσουν τους αναγνώστες με κάτι που είναι πάνω από τις δυνάμεις τους και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Διάβασα πρόσφατα για τη τεχνολογία συγκέντρωσης νερού από τον αέρα. Εχουν φτιαχτεί μηχανήματα και δοκιμαστεί και στη χώρα μας αλλά δεν κυκλοφορούν εμπορικά.
https://www.naftemporiki.gr/techscience/1587689/ellinas-ereynitis-paragei-nero-apo-ton-aera-kai-mila-sti-n-gia-tis-viosimes-kai-poiotikes-kalliergeies/