Απ’ το 1979 ως το 1997, η έκταση των πάγων στην Αρκτική το Σεπτέμβριο1 ήταν σταθερή:
Απ’ το 1996 ως το 2007 είχαμε μείωση:
Απ’ το 2007 ως το 2023, για 17 χρόνια δηλαδή, η έκταση των πάγων είναι σταθερή:
Γιατί υπάρχουν αυτές οι μεταβολές; Κανείς δεν ξέρει σίγουρα, και πάντως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Είναι σαν τις τιμές των μετοχών, όπου μετά από κάθε μεταβολή εμφανίζονται όλοι οι «ειδικοί» και εξηγούν τι έγινε, αλλά κανένας δεν μπορούσε να το προβλέψει πριν γίνει, αλλιώς θα είχε γίνει πλούσιος.
Η μία εξήγηση, η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή, σαν τους ειδικούς των μετοχών, έρχεται πάντα εκ των υστέρων, και ακόμα κι έτσι δύσκολα μπορεί να πει κάτι για τη σταθερότητα των τελευταίων 17 ετών. Γι’ αυτό ενώ βλέπετε ειδήσεις για το «θερμότερο έτος των τελευταίων [βάλτε το αγαπημένο νούμερό σας εδώ] ετών», σπάνια γίνεται λόγος για τους πάγους της Αρκτικής, ενώ μέχρι το 2013 μας ζάλιζαν τακτικότατα.
Αν αφήσουμε την «κλιματική αλλαγή» κατά μέρος, υπάρχουν δύο ακόμα πιθανές εξηγήσεις. Η μία είναι ότι ο Ήλιος μεταβάλλει την έντασή του. Η δεύτερη είναι ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία. Όπως για μία εβδομάδα ο καιρός είναι καλός και την επόμενη βρέχει, γιατί έτσι κάνει ο καιρός, έτσι για λίγα χρόνια το κλίμα μπορεί να είναι έτσι και μετά μπορεί να είναι λίγο διαφορετικό.
Το προηγούμενο άρθρο εξηγεί γιατί μιλάω για το Σεπτέμβριο.