Βγάζει γάλα η κατσίκα το Δεκέμβριο;
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν θετικά σημεία, αλλά η αντιμετώπιση της «κλιματικής αλλαγής» δεν είναι σ' αυτά
Παλαιότερα είχα γράψει πως ο όρος «μηδενικών εκπομπών» που χρησιμοποιείται για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ευφημισμός για το «μη μηδενικών εκπομπών». Ο λόγος είναι ότι το ηλεκτρικό ρεύμα που τα τροφοδοτεί παράγεται κυρίως από ορυκτά καύσιμα.
Ένας αναγνώστης παρατήρησε πως όταν αναφέρουμε εκπομπές για συμβατικά αυτοκίνητα δεν περιλαμβάνουμε τις εκπομπές που απαιτούνται για την εξόρυξη του πετρελαίου. Γιατί λοιπόν θα πρέπει στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να περιλαμβάνουμε τις εκπομπές της ηλεκτροπαραγωγής; Το ερώτημα είναι εύλογο. Η απάντηση είναι ότι πρέπει να ξέρουμε για ποιο λόγο συγκρίνουμε τις εκπομπές.
Παλαιότερα τα αυτοκίνητα εξέπεμπαν μεταξύ άλλων το δηλητηριώδες αέριο μονοξείδιο του άνθρακα. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας (π.χ. τους καταλύτες), οι εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα έγιναν πρακτικά μηδενικές. Προφανώς είχε νόημα να συγκρίνουμε τις εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα από διαφορετικούς τύπους αυτοκινήτων, γιατί έτσι γνωρίζαμε ποιοι τύποι επιβαρύνουν τον αέρα που εισπνέουμε στις πόλεις.
Όμως σήμερα όταν μιλάμε για «εκπομπές» εννοούμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που είναι ακίνδυνο αλλά υποτίθεται ότι προκαλεί κλιματική αλλαγή. Σε τι θα ωφελούσε λοιπόν αν το ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν εξέπεμπε διοξείδιο, αλλά ακριβώς το ίδιο διοξείδιο εκπεμπόταν κατά την ηλεκτροπαραγωγή; Σε τίποτε απολύτως. Για να κάνουμε σύγκριση ανάμεσα σε συμβατικά και ηλεκτρικά οχήματα θα πρέπει λοιπόν να λάβουμε υπόψη μας τα πάντα: τις εκπομπές που παράγονται κατά την εξόρυξη, επεξεργασία και μεταφορά του πετρελαίου, τις εκπομπές που παράγονται κατά την ηλεκτροπαραγωγή, τις εκπομπές που παράγονται κατά την κατασκευή των αυτοκινήτων, και άλλα.
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι μάλλον αλήθεια ότι καταναλώνουν συνολικά λιγότερη ενέργεια (επιφυλάσσομαι να γράψω περισσότερα στο μέλλον). Έχουν λοιπόν και μικρότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Όμως το να χρησιμοποιούμε λανθασμένους όρους όπως «μηδενικών εκπομπών» και «ΑΠΕ» απλώς δημιουργεί μια σαλάτα από χαζά σλόγκαν και μας εμποδίζει να προσεγγίσουμε ορθολογικά το πρόβλημα της ηλεκτροπαραγωγής, που είναι πολύ συνθετότερο.
Το αν τα ηλεκτρικά οχήματα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια είναι σημαντικό. Καθόλου δεν με ενδιαφέρει το αν έχουν μικρότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αφού είναι ακίνδυνο (και ευεργετικό, καθότι απαραίτητο για τη φωτοσύνθεση). Το ότι δεν προκαλεί «κλιματική αλλαγή» είναι το κύριο θέμα των Ελεφάντων.
Ο λόγος που χρειάζονται ενέργεια τα αυτοκίνητα είναι για να κινήσουν το βάρος τους, υπερνικώντας τις τριβές του δρόμου και την αντίσταση του αέρα. Η σύγκριση του βάρους των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με τα αντίστοιχα συμβατικά, είναι απλά απογοητευτική, τα αμιγώς ηλεκτρικά είναι ενεργειακά ηλίθια. Προ αρκετού διαστήματος είχαμε κατάρρευση πολυόροφου πάρκινγκ αυτοκινήτων στη Νέα Υόρκη. Οι εικόνες το έδειξαν γεμάτο με τεράστια SUV, εύκολα μπορούμε να υποθέσουμε πως υπήρχαν και πολλά ηλεκτρικά. Μια ματιά στη Wikipedia για το πώς φθάσαμε από τις εκπομπές Euro 1 στις εκπομπές Euro 6 δείχνει την τρομερή βελτίωση στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ρύπανση: το να συζητάμε για εκπομπές CO2 είναι κουβέντα καφενείου. Τα ΙΧ έδωσαν ό,τι είχαν να δώσουν, παρά την αύξηση του βάρους των καταλυτικών σε σχέση με τα παλαιότερα ΙΧ. Απομένουν φορτηγά, τρένα, πλοία και αεροπλάνα, αλλά μ' αυτά δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της καθημερινής παρακολούθησης των πολιτών, όπως με τα "συνδεδεμένα" ηλεκτρικά ΙΧ. Και καμιά συζήτηση δεν γίνεται για τις εκπομπές από τα ιδιωτικά τζετ ή τα ιδιωτικά κότερα, αφού αυτά δεν τα έχουν οι πολλοί. Οπότε η ΕΕ υποκρίνεται πως οι βαριές μεταφορές απλά εκπέμπουν κολόνια.
Για αρχή να σας ευχαριστήσω που μου απαντήσατε. Δεν ξέρω που θέλετε να καταλλήξετε και ποιος ο λόγος που υπερασπίζεστε τόσο πολύ τα αυτοκίνητα με θερμικούς κινητήρες σε σχέση με τα ηλεκτρικά. Ανεξάρτητα από τι θα επιλέξει κανείς, τα δεδομένα δεν αλλάζουν. Αναφορικά με το μονοξίδιο του άνθρακα και τους καταλύτες, αυτό ισχύει σε καλά συντηρημένα αυτοκίνητα και σίγουρα όχι στην Ελλάδα με έναν από τους πιο γερασμένους στόλους αυτοκινήτων. Στα ηλεκτρικά, ανεξάρτητα από την συντήρησή τους, εκπομπές είτε μονοξιδίου είτε διοξιδίου δεν υπάρχουν. Επίσης, το ότι είναι μηδενικών εκπομπών ρύπων, δεν μπορεί να αμφισβιτιθεί. ΔΕΝ εκπέμπουν ρύπους. Καμία σαλάτα δεν δημιουργεί αυτό, είναι απολύτως ακριβές. Όσο για την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος, αυτή βασίζετε κατά 40% περίπου σε ΑΠΕ, 50% Φυσικό Αέριο και 10% Λιγνίτη. Θα συμφωνήσω σε ένα πράγμα μαζί σας. Ότι η λύση στην κλιματική κρίση δεν είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει ένα μοναδικό πράγμα που θα έλυνε το πρόβλημα. Θέλει να γίνουν πολλές ενέργειες μαζί. Μια από αυτές είναι και η ηλεκτροκίνηση σίγουρα, αλλά από μόνη της δεν λύνει το πρόβλημα. Να σας θυμίσω την τρύπα του όζοντος. Με τις ενέργεις που έγιναν τότε το πρόβλημα σχεδόν εκμηδενίστηκε.
Ορισμένοι από του μύθους σχετικά με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα:
https://www.epa.gov/greenvehicles/electric-vehicle-myths